TM Shop

Japonski noži - oblike rezil


Japonski noži so od nekdaj prepoznavni po odlični obdelavi, ergonomiji in precizni obrušenosti, ki zagotavlja izredno ostrino. Za različne naloge v kuhinji obstajajo različne oblike in velikosti rezil, ki pri vsaki uporabi zagotavljajo precizno rezanje. V nadaljevanju vam bomo predstavili najbolj pogosto uporabljene oblike rezil japonske umetnosti kovanja.


Santoku
Japonski kuhinjski nož Santoku

Santoku je večnamenski japonski kuhinjski nož, dvostransko brušen. Imenuje se tudi nož treh vrlin, ker ima dobre lastnosti za rezanje zelenjave, rib in mesa. Za Santoku nož je značilno široko rezilo, ki je _ pod ročaje in topim gornjim robom. Njegovo pravo domovanje je domača kuhinja, obstaja z lesenim japonskim ali evropskim ročajem. Najbolj tipične dolžine so med 165mm pa do 180mm.


Yanagiba - Sashimi
Japonski kuhinjski nož - Sashimi

Nož Yanagiba se pojavlja tudi z imenom Sashimi, je enostransko brušen, praviloma z izredno majhnim kotom. in se uporablja v profesionalni kuhinji za pripravo rib in mesa. Nož ima dolgo tanko rezilo, prvotno namenjen rezanju tankih rezin surove ribe. Ime yanagiba na Japonskem pomeni vrba, nastalo pa je zaradi podobnosti rezila  vrbinim listom. Tipična dolžina yanagiba oz. Sashimi kuhinjskega noža je od 240mm do 360mm.  


Deba 
Japonski kuhinjski nož Deba 

Deba kuhinjski nož je klasični japonski nož, z japonskim ali evropskim ročajem, za robustnejša opravila oz. je namenjen razkosavanju ribe, perutnine in govedine. Nož je brušen enostransko in dolžine med 165mm pa do 210mm z debelinami do 9mm. Nož ima tradicionalno obliko, ki pri sekanju oz. rezanju omogoča učinkovito vodenje noža. 


Nakiri in Usuba
 
Japonski kuhinjski nož Nakiri oz. Usuba 

Nakiri oz. Usuba kuhinjski nož s pravokotnim rezilom, eno ali dvostransko brušen, je namenjen rezanju zelenjave. Nož je v obeh variantah tanek, kar omogoča zelo precizno rezanje. Uporabljajo se takrat, kadar je potrebno nasekljati zelenjavo ali narezati zelo tanke rezine Usuba je v primerjavi z nožem nakiri enostransko brušen in ima klasičen japonski ročaj. 


Gyuto 
Japonski nož Gyuto 

Izvorno je bil japonski nož gyuto namenjen rezanju velikih kosov govedine od kod izvira tudi ime, ki dobesedno pomeni »kravje rezilo« sedaj pa se v kuhinji uporablja univerzalno kot vsestranski kuharski nož, ki je lahko enostransko ali dvostransko brušen. Dimenzije noža gyuto sega od 150mm do 390mm, vendar so najpogostejši med 210mm in270mm. Debeline rezila pa so med 1,5mm do 5mm. 


Ajikiri 
Japonski kuhinjski nož Ajikiri 
Ajikiri kuhinjski nož ima majhno rezilo s tankim hrbtom in je lahko različno brušen. Uporablja se predvsem za obdelavo zelišč in rahlem sesekljanju.  

Petty 
Japonski kuhinjski nož Petty 

Petty je mali japonski kuhinjski nož je večnamenski nož in je dvostransko brušen. Primeren je za prostoročno rezanje, luščenje in lupljenje sadja in mehke zelenjave. Lahko se ga uporablja tudi na rezalni deski. Tipična dolžina je nekje med 120mm pa do 150mm. 


Drugi specialni japonski noži
 

Poleg tega obstajajo specialni kuhinjski japonski noži s posebnimi oblikami rezil za rezanje tune (1 meter dolg Hancho, kot tudi 2 dolg nož Oroshi), jegulj (Unagisaki) in testenin (Udon kiri). 

Spletna trgovina WebyShop :: http://www.webyshop.com