TM Shop

Chroma Haiku Itamae

>>Chroma Haiku Kurouchi

Kuhinjski noži Chroma Haiku Itamae

Poleg nožev CHROMA HAIKU ITAMAE Suminagashi spadajo k Takumi nožem še noži CHROMA HAIKU Pro in CHROMA HAIKU Kurouchi. Takumi pomeni v japonskem jeziku mojster.

CHROMA HAIKU ITAMAE Suminagashi kuhinjski noži niso preprosto samo damaščanski noži, ampak so v vsakem pogledu nekaj posebnega. V teh nožih se združuje najvišja stopnja obrtniške umetnosti, tradicija, eleganca, kakovostni materiali in seveda zelo visoka uporabna vrednost. Osupljiva ostrina noža navduši vsakega ljubitelja nožev.

Vsak nož je unikat in se izdela v več kot 100 ročnih delovnih korakih s strani najboljših mojstrov v mestu Sakai na japonskem. CHROMA HAIKU ITAMAE so profi-noži, kot jih uporabljajo najboljši Sushi mojstri na japonskem (ITAMAE = naziv za japonskega Sushi-Chefa oz. Chef-kuharja).

Sakai City je bržkone mesto z najbolj bogato tradicijo za rokodelski način izdelovanja nožev. Že pred stoletji so se tukaj izdelovali meči in rezilni material – tudi za japonski dvor.

Prvi noži so se sprva uporabljali izključno za rezanje tobaka, vendar je potencial nožev postal hitro očiten, tako da so dobili svoje mesto tudi v japonskih kuhinjah. Kuharji japonskih cesarjev uporabljajo še danes ročno izdelane nože iz mesta Sakai.

Kuhinjski nož Chroma Haiku Itamae

Ročno izdelani noži iz mesta Sakaj spadajo brez dvoma k najboljšim nožem na svetu. Japonski Sushi kuharji prejmejo na koncu sedemletnega šolanja takšen nož v dar od svojega učitelja/mojstra. Zelo dobri učenci prejmejo nož, ki ga je učitelj prejel že od svojega učitelja.
Rezila se pri pravi negi prenašajo iz generacije v generacijo. Sushi mojstri na koncu svoje kariere simbolično pokopljejo enega o svojih nožev, da bi s tem naznanili sklenitev svojega poklica.

Nož gre skozi štiri različne manufakture, preden od zastopnika »Federation of Sakai Cutlery Commerce and Industry Association«  prejme priznani pečat kakovosti. Iz registrske številke je kasneje moč natančno ugotoviti, kdo je bil kovač in brusilec rezila.

Kuhinjski nož Chroma Haiku Itamae

Rezilo, ki ni nerjaveče, ročno kuje Ebuchi Kouhei san v približno 50 delovnih korakih. Pri tem uporabi/uporablja izključno kakovostno jeklo. Rezilo ima jedro iz zelo trdega modrega karbonskega jekla. Ta sloj jekla se zaščiti z 32 sloji nekoliko bolj mehkega Suminagashi jekla.

 Drugače, kot pri običajnih damaščanskih rezilih, se Suminagashi jeklo sestoji iz dveh različnih vrst jekla, ki se večkrat upogibajo in kujejo. Na podlagi izmenično horizontalne in vertikalne usmeritve slojev nastane tipični Suminagashi vzorec. Suminagashi (Sumi = tinta, nagashi = teči) označuje tradicionalno tehniko v japonski umetnosti: na mirno površino vode v bazen se izmenično vlije tinta in milnica.

Pri tem nastanejo vzroci obročev. Če se ti nato še »umešajo«, nastanejo posledično kompleksni vzorci in forme – podobno vzorcu na CHROMA HAIKU ITAMAE rezilih.

Kompleksen in zahteven postopek zahteva od mojstrov zelo veliko izkušenj. Kljub vsem izkušnjam uspe samo vsako tretje rezilo.

Rezila dosežejo trdoto približno 61 stopinj Rockwell. Kot večina dobrih kovačnic za rezila, je tudi gospod Kouhei, po desetletnem obdobju učenja, revzel kovačnico od svojega očeta. d takrat je gospod Kouhei pridobil izjemen sloves, kot izjemen kovač rezil v mestu Sakai in njegovo ime je pojem za edinstveno kakovost

Kuhinjski nož

V procesu kovanja se temperatura v kovačnici pogosto dvigne nad 50 stopinj celzija.
Do dve leti traja, da se iz kosa surovega jekla izdela tradicionalni nož, Made in Sakai. Po postopku kovanja sledi dolg čas mirovanja, kjer se jeklo lahko v pravem pomenu besede »sprosti«.

Šele po prej omenjeni fazi pride Fujii Keiichi san, brusilcu rezil, po še popolnoma topo in neprivlačno rezilo, ki ga obdela v svoji delavnici iz tretje generacije in ga oplemeniti in mu podari osupljivo ostrino.
Poti v mestu Sakai so kratke, tako da gospod Keiichi prevzame surova rezila kar s kolesom pri gospodu Kouheiju. Navedeni postopek se sedaj ponavlja vsak dan že več kot 40 let.

Preden dobijo noži z majhnim vodnim brusnim kamnom  finalni ročni brus, so  rezila predhodno bila obdelana v približno 20 delovnih postopkov, ki jih izvaja gospod Keiichi, zato da bi se rezilo korak za korakom približalo perfektnemu rezilu noža. Gospod Keiichi je tudi oseba, ki že s skoraj »ljubečo« polituru podari rezilu kasnejši sijaj.

V naslednji manufakturi se izdela oktogonalni ročaj, ki se zelo lepo ujema z damaščanskim jeklom. Ročaj je izdelan iz kakovostne ebenovine, spona, ki spaja rezilo noža z ročajem, pa je izdelana iz najbolj kakovostnih, poliranih konic bivolskih rogov in se lepo zlije z ročajem, ki je fiksiran za Haiku nože tipično zagozdo »Mekugi Pin«.

Za brušenje CHROMA HAIKU ITAMAE nožev se priporoča uporaba izključno kakovostnih brusnih kamnov, na primer CHROMA ST1000 in CHROMA ST3/8.

CHROMA HAIKU ITAMAE Suminagashi noži se dobavijo zaviti v papir proti rjavenju, shranjeni v klasični leseni škatlici »Kiribako«, ki služi regulaciji vlage. Prav tako je v obsegu dobave Hamono Abura olje za rezila.

Z veseljem vam pripravimo ponudbo za kuhinjski nož CHROMA HAIKU ITAMAE. Po e-pošti nam sporočite, kateri kuhinjski nož vas zanima.

>>Chroma Haiku Kurouchi

 
 
 
         
         
Spletna trgovina WebyShop :: http://www.webyshop.com